Ajánló

Lakossági hitelek

A magánszemélyek által felvett kölcsönök fejlesztési (pl. lakásépítés, vásárlás, felújítás) vagy fogyasztói célú (áruvásárlási és személyi kölcsönök). Ezek a hitelek lehetnek részletfizetéses, egy összegben visszafizetendő vagy rulírozó hitelek.

- A fejlesztési célú hitel általában lakásvásárlásra, -építésre, felújításra irányul. Lakáshitelezéssel számos hitelintézet foglalkozik, ezek egymástól eltérő, igen változatos hitelfeltételeket dolgoztak ki. Kormányrendelet szabályozza azonban az állami támogatással adható lakáshiteleket, illetve a lakástakarékpénztárak általános szerződési feltételeit. [12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet, 47/1997. (III. 12.) Korm. rendelet] . A lakáshitelekre általánosságban igaz, hogy jövedelemfüggőek, azaz megfelelő munkabér-jövedelemmel kell rendelkeznie az adósnak ahhoz, hogy hitelképesnek bizonyuljon. Általában középtávú lejáratúak, bár az idén több bank bevezette már hosszú, akár 35 éves futamidejű lakáshitelt is.

- A fogyasztói hitelek közül az áruvásárlási hitelek általában rövid vagy középtávra szólnak, fedezetként csak munkabérjövedelmet igényelnek, és a hiteligénylést gyakran a kiválasztott árucikk forgalmazójánál is be lehet nyújtani, a bank néhány órán belül elbírálja azt. A személyi kölcsön előnye ezzel szemben, hogy bármilyen hitelcélra igényelhető. A hitelminősítésnél itt is a munkabérjövedelem az elsődleges szempont, emellett kérhetnek azonban kezes(eke)t vagy ingatlanfedezet. A személyi kölcsön is rövid, illetve középtávra igényelhető.

- Speciális hiteltípus a magánszemélyek autófinanszírozása, ugyanis itt az áruvásárlásra irányuló kölcsönszerződés mellett két másik jogügylet is létrejön. A bank hitelkeretet biztosít a gépjármű-kereskedő részére, akivel a magánszemély adásvételi szerződést köt. Ebben a konstrukcióban a kereskedő a részletfizetési kedvezményt úgy biztosítja, hogy a vételár meghatározott részét az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg kéri megfizetni, a vételárhátralékra pedig a hitelkeretet biztosító bankkal a vevő kölcsönszerződést köt. A kölcsönszerződésnek rendszerint a megvásárolt gépjármű a zálogfedezete. A hitel összegét (vételárhátralékot) a vevő (adós) nem kapja kézhez, hanem a bank külön megállapodás alapján a kereskedőnek utalja át.

- A rulírozó hitelnél a bank hitelkeretet biztosít, amit az ügyfél szükség szerint vesz igénybe. Leggyakoribb formája, amikor a folyószámla-szerződéssel rendelkező ügyfél részére biztosítanak hitelkeretet bizonyos összeghatárig (például az OTP Bank "A" hitele).

- A lombardhitel lényege, hogy értékpapír, forint- és devizabetét fedezete mellett nyújt hitelt a bank, rövid futamidőre, a fogyasztói hiteleknél kedvezőbb kamatozással, a hitelcél megjelölése nélkül.