Ajánló

Hitelügyintézés, hitelbírálat, a szerződés felmondása

A hitelügyintézés és hitelbírálat szabályai minden banknál és minden hiteltípusnál mások. Néhány általános szabály azonban minden területen érvényesül. Megfelelő tájékoztatás után minden hitelkérelemhez ki kell tölteni a hiteligénylő adatlapot, ezen a személyi adatokon kívül a bank által meghatározott egyéb adatokat is meg kell adni. A hitelfelvevő személyi, illetve cégadatait okmányokkal kell igazolni. Ugyancsak dokumentumokkal kell igazolni a hitelcélt, valamint a fedezetül felajánlott biztosítékokat. A hitelkérelem benyújtásával egyidejűleg kell megfizetni a hitelbírálati díjat, amelynek egy részét egyes hitelintézetek a kedvezőtlen hitelbírálat esetén sem térítik vissza az igénylőnek.

A hitelbírálat magában foglalja az adósminősítést és a fedezetértékelést is. A hitelbírálati idő a hitelcéltól és a hitel összegétől függ. A kis összegű hiteleket helyben szokás elbírálni, milliós nagyságrendű hitelekről azonban rendszerint a területi központ, illetőleg a Cenzúra Bizottság dönt.

A szerződés felmondása

A bank azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést, ha

- a szerződésben meghatározott célra fordítása lehetetlen, vagy az adós a szerződésben meghatározott céljától eltérően használja azt, illetve ha
- a fedezetül nyújtott biztosíték értéke jelentősen csökkent, és azt a hitelező felszólítására nem egészíti ki, vagy
- a kölcsön visszafizetésének lehetőségét veszélyezteti az adós vagyoni helyzetének romlása, továbbá a fedezet elvonására irányuló magatartása, illetve
- más súlyos szerződésszegést követ el.

Akkor is lehetőség van azonnali hatályú felmondásra, ha az adós hitelképtelenné válik, vagy a kölcsön összegének megállapításánál valótlan tények közlésével, adatok eltitkolásával vagy más módon megtévesztette a hitelintézetet (amennyiben ez befolyásolta a kölcsön összegének megállapítását), illetve ha akadályozza a kölcsön fedezetével, biztosítékával vagy céljának megvalósulásával kapcsolatos vizsgálatot, ideértve azt az esetet is, ha a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét megszegi.

A határozatlan időre kötött szerződés tizenöt napi felmondással bármikor megszüntethető.