Ajánló

Hitel- és kölcsönszerződés kamatok, költségek, díjak

A hitel- vagy kölcsönszerződésben egyértelműen meg kell határozni a kamatot, díjat és minden egyéb költséget vagy feltételt. Ezeket a bank egyoldalúan csak akkor módosíthatja, ha a szerződés ezt kifejezetten lehetővé teszi a számára. A hitelintézet üzletszabályzatának tartalmaznia kell a bankhitel- és bankkölcsönügylet általános szerződési feltételeit, ezen belül a kamatszámítás módját, a kamat változtatásának szabályait is.

Az ügyleti kamat (szerződéses kamat) szabad megállapodás tárgya. A késedelmi kamat a pénztartozás késedelmes teljesítésének következménye, amely a késedelembe esés időpontjától akkor is jár, ha a kötelezett a késedelmét kimenti. A pénzforgalomról és bankhitelről szóló 39/1984. (XI. 5.) MT rendelet értelmében az esedékességkor vissza nem fizetett kölcsön után az adós a szerződésben kikötött kamaton felül a késedelembe eséstől kezdődően az ügyleti kamaton felül további évi 6% késedelmi kamatot is köteles fizetni.

A teljeshiteldíj-mutató (THM) az a belső kamatláb, amely mellett az ügyfél által visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az ügyfél által a folyósításkor a pénzügyi intézménynek fizetett költségekkel csökkentett hitelösszeggel. A pénzügyi intézmény által az üzlethelyiségében kifüggesztett üzletszabályzatnak, nyilvános tájékoztatójának és ajánlattételének feltűnő módon tartalmaznia kell a THM-et.